De waarde van herinneringen

Bij het verlies van een dierbare zijn herinneringen het meest waardevolle bezit. Alle materiële dingen in het leven kunnen kwijtraken, maar herinneringen zitten in je hoofd en blijven bij je. Dat is heel bijzonder en verhoogd de waarde van herinneringen.

Wat is de waarde van herinneringen?

Herinneringen maken dat we terug kunnen denken aan iemand bij leven. De verhalen, wijsheden en onwijsheden van een geliefde zijn vele malen waardevoller na het overlijden dan de spullen die achterblijven. Daarnaast helpt actief herinneren bij het verwerken van het verdriet en gemis. Door te praten en de verhalen te delen blijft iemand nog in gedachten en dus ook een beetje ‘levend’.

Verbonden blijven met overleden dierbaren

Wij mensen hebben allemaal persoonlijke herinneringen aan bepaalde gebeurtenissen. Herinneringen die naar boven kunnen komen door het ruiken van een bepaalde geur, het horen van een bepaald nummer of het zien van een bepaalde plek. De waarde van herinneringen is groot, zeker voor nabestaanden. Of het nu gaat om tastbare herinneringen of iets in ons geheugen, herinneringen zorgen ervoor dat we dierbaren dichtbij ons houden. Zo blijven we ons met hen verbonden voelen.

Kies welke herinneringen je wil nalaten

Er zijn verschillende manieren om zelf alvast te kiezen welke herinneringen je aan jouw nabestaanden wil nalaten. Je kunt bijvoorbeeld een boodschap, wijze les of levensverhaal achterlaten via onze “In Lovely Memorie”. Je kunt ook een boodschap vastleggen voor “Future Moments”, zoals een boodschap een toekomstige verjaardag of trouwdag van nabestaanden. Dit zijn vaak de moeilijkste dagen van het jaar, waarop een overledene extra wordt gemist. Een Future Moments boodschap kan op zo’n moment veel steun bieden.

Of kijk eens bij Stichting Komma, zij helpen ongeneeslijk zieke ouders hun levensverhalen kosteloos vast te leggen in een interview op beeld, als blijvende herinnering voor hun kinderen en naasten. Het vastleggen van een herinnering op video voor nabestaanden, bijvoorbeeld voor kinderen, zorgt ervoor dat zij later nog eens kunnen luisteren naar hoe de klank van een stem klonk. Het is een mooie manier om een verhaal te vertellen aan kinderen wanneer zij hun vragen helaas niet meer kunnen stellen.

Vragen over herinneringen nalaten

Weet je niet waar te beginnen? Neem dan gerust contact op. Inside Memories helpt je bij het verwoorden of verbeelden van je herinneringen. Laten we samen een herinnering creëren.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Uitgelicht artikel

Mijn verhaal

Dit is mijn verhaal over hoe ik Inside Memories ben gestart. Een persoonlijk verhaal met uitleg over mijn missie om te inspireren.

Lees meer >
Recente artikelen