Een verhaal uit de praktijk

Ik ontmoette Jaap in het hospice. Jaap was een norse man met zijn eigen gewoontes. Het lukte in eerste instantie niet om contact te krijgen met Jaap. Totdat ik begon over de stapels documenten, boeken en notities in zijn kamer. Jaap had een groot gedeelte van zijn leven gewijd aan onderzoek naar organisaties en hoe deze werken. Met de verkregen kennis is hij organisatiemodellen gaan ontwikkelen. Hij vond dat hij het ultieme organisatiemodel had bedacht. Vanaf dat moment hadden wij genoeg gesprekstof.

Met het door hem bedachte organisatiemodel is hij naar verschillende universiteiten en scholen gegaan om deze te bespreken met docenten en professoren om het model op te laten nemen in de vakliteratuur. Hij kreeg keer op keer nee op zijn rekest. Ook op de vele brieven die hij had gestuurd naar internationale universiteiten en uitgeverijen kwam geen positief respons. Als ik weer bij hem was, dan vroeg hij mij te gaan zitten en kreeg in een inkijkje in zijn zeer geordende archief. 

Jaap had hij een enorm archief opgebouwd met literatuur, correspondentie en vele notities over zijn organisatiemodel. Hij maakte zich zorgen over wat ermee zou gebeuren. Hij wist dat het archief voor een ander weinig waarde had. Het organisatiemodel voelde als zijn nalatenschap en er was niemand om het aan na te laten.

De oplossing bleek eenvoudig. Ik had een bevriende journalist gevraagd om een interview af te nemen, alleen ging hij net 4 weken op vakantie. Daarom heb ik Jaap zelf gesproken en een interview afgenomen. Hoewel vermoeiend voor Jaap, heeft hij anderhalf uur aan een stuk gesproken en alles over zijn leven verteld en waarom hij was geworden wie hij was. Hij sprak vol passie en zijn ogen glinsterden heel even weer.

Het werd een verhaal over niet opgeven als je ergens in gelooft. Maar ook een verhaal over een man die niemand vertrouwde, achterdochtig was en zich keerde tegen het geordende gezag. Het organisatiemodel was voor hem een manier om de macht in organisaties proberen te veranderen. Jaap heeft het artikel niet meer kunnen lezen. Door het delen van zijn verhaal kon hij zijn zorgen om zijn nalatenschap loslaten. Ik ben Jaap nog steeds dankbaar voor zijn openheid en eerlijkheid, want aan het einde van zijn leven heeft hij toch iemand kunnen vertrouwen, en dat was heel wat voor hem.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Uitgelicht artikel

Mijn verhaal

Dit is mijn verhaal over hoe ik Inside Memories ben gestart. Een persoonlijk verhaal met uitleg over mijn missie om te inspireren.

Lees meer >
Recente artikelen