Hoe laat je herinneringen na?

Het leven is kostbaar en een ding is zeker en dat is dat het op een dag ook weer eindigt. We weten alleen niet wanneer. Hoewel we in ons leven vele herinneringen maken, is het net zo belangrijk om na te denken over wat er gebeurt met deze herinneringen als we er niet meer zijn. Het nalaten van deze herinneringen is een prachtige manier om je geliefden te helpen bij het blijven herinneren als je er niet meer bent.

Herinneringen zijn persoonlijk

Een ‘ware’ herinnering begint bij hoe je een gebeurtenis ervaart. Dat is een heel persoonlijke beleving. Het is afhankelijk van je persoonlijkheid, je overtuigingen en je ervaringen in het leven. De gebeurtenis roept een gedachte, een gevoel en soms een emotie op (Rik van der Steeg, holistisch therapeut).

Er zijn veel manieren om herinneringen na te laten. Je kunt bijvoorbeeld een dagboek bijhouden, foto’s maken en bewaren in een speciale map, een video maken waarin je vertelt over je leven en wat je hebt geleerd, of een brief schrijven aan personen die je dierbaar zijn. Of een speciale ‘herinnerkist’ maken. Maar hoe begin je en wat schrijf je op of vertel je het in een video?

Hieronder vind je een aantal belangrijke vragen die je jezelf kunt stellen. Deze vragen kunnen als basis dienen om een brief te schrijven, een verhaal te delen of een videoboodschap op te nemen. Het is een eerste stap om herinneringen na te laten. Als je hulp nodig hebt, kun je altijd contact opnemen.

Stel jezelf deze vragen

  • Wat is je mooiste jeugdherinneringen en waarom?
  • Welke dromen had jij vroeger en welke zijn uitgekomen?
  • Wat is je meest dierbare levensles geweest?
  • Welke boodschap heb jij voor je geliefden?
  • Wat mogen je geliefden nooit vergeten?
  • Hoe heb jij er voor gezorgd dat je leven leuk bleef?
  • Welke reis zou je opnieuw willen beleven en waarom?
  • Als je een ding in je leven mocht overdoen, welke zou dat dan zijn?

Vergeten is niet meer herinneren

Facebook
Twitter
LinkedIn
Uitgelicht artikel

Mijn verhaal

Dit is mijn verhaal over hoe ik Inside Memories ben gestart. Een persoonlijk verhaal met uitleg over mijn missie om te inspireren.

Lees meer >
Recente artikelen